ŠUŠUR! Festival od riči

Učesnici

Jasminka Petrović

Jasminka Petrović (Beograd,1960) studirala je španski jezik i književnost. Napisala je više od trideset knjiga za decu i mlade. Njene knjige prevedene su na dvadeset pet jezika, a neke od njih su dramatizovane u pozorištima za decu u zemlji i inostranstvu. Jasminka je bila urednica tinejdžerske emisije Dvesta iz mesta (Radio Pingvin). Pisala je za mnoge časopise (Tik-Tak, Veliko dvorište, Politikin Zabavnik, Huper, Dečja prava…). Uređivala je National Geographic Junior na srpskom jeziku. Učesnik je u različitim programima i projektima koji podstiču decu i mlade na čitanje, kreativnost, kritičko mišljenje, toleranciju…

Scenaristkinja je dečje serije Kukuriku šou (RTS). Na osnovu knjige O dugmetu i sreći najpre je urađena pozorišna predstava pod nazivom Miljakovac, to jest Novi Zeland u Malom pozorištu Duško Radović a zatim je snimljen i film Zlogonje („The witch hunters“) koji je višestruko nagrađivan. U toku je priprema filma po romanu Leto kada sam naučila da letim.

Po knjizi „Seks za početnike“ urađno je pet predstava (dve u Beogradu, u Sarajevu, Zagrebu i Stokholmu). Knjiga je prevedena na preko dvadeset jezika (engleski, nemački, francuski, hrvatski, makedonski, slovenački, portugalski, rumunski, češki, slovački, poljski, litvanski, letonski, kineski…), a takođe je urađena na brajevoj azbuci u saradnji sa Hrvatskom udrugom tiflopedagoga i Hrvatskom knjižnicom za slijepe. Po ovoj knjizi održala su se i dva projekta: Usudi se da pitaš (koji je bio finansiran od strane Švedskog Instituta).

Jedna je od osnivačica pokreta za poboljšanje kulture za decu i mlade Ura kultura koje zajedničkim kreativnim, pozitivnim i konstruktivnim akcijama zalaže za ugled i bolji položaj stvaralaštva za decu i mlade.

Najčešće sarađuje sa izdavačkim kućama: Kreativni centar i Odiseja. Sa udruženjem Krokodil organizuje književni festival za decu Krokodokodil.

Dobitnica je mnogih nagrada među kojima su i Srebrno Gašino pero (2016, 2004), Nagrada Neven (2016, 2005), Nagrada dečijih zmajevih igara (2006), Mali princ (2006, 2016), Concorso di Narrativa (2011), Dositejevo pero (2007, 2009, 2013, 2016), Plavi čuperak (2016), Nagrada 62. međunarodnog beogradskog sajma knjiga (2017), Književna nagrada Politikinog zabavnika (2018).
Časopis WHITE RAVEN izabrao je u 200 najboljih dečjih knjiga na svetu dva puta njene knjige: Leto kada sam naučila da letim (2016) i Hoću kući (2017).

Olja Savičević Ivančević

Olja Savičević Ivančević (Split, 1974), pjesnikinja je i spisateljica. Objavila je zbirke pjesama: Bit će strašno kada ja porastem (1988), Vječna djeca (1993), Žensko pismo (1999), Puzzlerojc (2005), Kućna pravila (2007), Mamasafari (i ostale stvari) (2012); knjigu priča: Nasmijati psa (2006), romane: Adio kauboju (2010) i Pjevač u noći (2016) te slikovnice Šporki Špiro i Neposlušna Tonka (2017) u suradnji s ilustratorom Svjetlanom Junakovićem i Adriana se vratila (2019) u suradnji s Imeldom Ramović.

Knjige su joj prevedene na deset jezika i objavljene u desetak evropskih zemalja. U SAD-u je objavljen njen roman Adio kauboju u izdanju izdavačke kuće Mcsweeney’s te zbirka pjesama Mamasafari u izdanju izdavačke kuće Lavanderbooks/Dialogos.

Prema nekoliko Oljinih priča napisani su scenariji i snimljeni filmovi (Trešnja – Duboki rezovi, Balavica, Nekoliko neodgovorenih poziva), prema jednoj priči je nacrtana grafička novela (autori Žeželj/Paljan), a prema dramskim tekstovima i romanu na pozornicu je postavljeno više predstava, uglavnom za djecu i mlade.

Nikola Đuričko

Nikola Đuričko (Beograd, 1974) vodeći je srpski glumac. Đuričko je diplomirao na Fakultetu dramskih umetnosti u Beogradu, a od tada je ostvario brojne uloge u pozorištima i filmovima. Za svoj rad dobio je više puta i katapultirao ga je do statusa jednog od najpopularnijih i traženijih srpskih glumaca danas. Od 1995. stalni je član Jugoslovenskog dramskog pozorišta, najvećeg i najistaknutijeg regionalnog repertoarnog pozorišta u Beogradu, gde je glavni muški glumac. Ima jednake talente u drami i komediji.

Svoju prvu knjigu za decu “Avanture Džonija” izdao je 2018. Na Međunarodnom sajmu knjiga u Novom Sadu 2019. godine nagrađen je za najbolje delo dječje književnosti. Nikola Đuričko je autor porodične društvene igre Fudbal.

Uz profesionalna dostignuća, Đuričko ostaje posvećen dobrotvornom radu pomažući i podržavajući sve ljude i marginalizovane grupe promovišući kampanje za UNICEF Srbija i kampanje za obrazovanje mladih sa USAID-om. Za svoj doprinos borbi protiv diskriminacije 2009. godine dobio je Godišnju nagradu za borbu protiv diskriminacije, kao jedna od prvih javnih ličnosti koja je otvoreno govorila protiv nasilja i doprinijela razvoju ravnopravnosti svih građana Srbije.

Od 2016. godine je član Izvršnog odbora Jugoslovenskog dramskog pozorišta i predsednik Fondacije Jugoslovenskog dramskog pozorišta. Osnivač je i predsjednik Udruženja glumaca Srbije (UGS).

Enis Čišić

Enis Čišić (Sarajevo, 1980) strip je crtač i ilustrator. U Sarajevu je i zavrsio Akademiju likovnih umjetnosti,a iza sebe ima dugogodišnje iskustvo u reklamnoj i strip industriji radeći na mnogobrojnim projektima koji obuhvataju: strip, ilustracij te film i teatar. Među mnogobrojnim radovima svakako treba istaći suradnju sa velikom izdavačkom kućom Marvel Comics za koju je do sada imao priliku crtati likove poput, IronMana, Spidermana, Capetana Ameriku, Hulka, te Nick Furija u stripovima koji su objavljeni na svim jezicima.