O festivalu

ŠUŠUR! Festival od riči

ŠUŠUR! Festival od riči je festival koji u fokusu ima suvremeno književno stvaralaštvo regiona bivše Jugoslavije. Zamišljen je kao dugoročni projekt s ciljem da preraste u tradicionalni internacionalni festival grada Korčule s obzirom na veliki kulturni potencijal koji predstavlja za lokalnu zajednicu, državu i regiju.

ŠUŠUR Festival od riči se primamljivim i suvremenim pristupom u prezentaciji fokusira na bogatu kulturnu baštinu otoka Korčule i Dalmacije, te na najnovije političke, društvene i kulturološke fenomene. Tematizacija programa se oslanja na postojeće elemente identiteta grada i otoka Korčule, čime program dobija dodatnu vrijednost, jedinstvenost i neraskidivu povezanost sa mjestom događanja.

Prvo izdanje Festivala iz kolovoza 2012. godine fokusiralo se na društveni fenomen života na otoku, na pojam “islomanije”, na literarno-vizualnu formu putopisa i pripovjedačku metodu Marka Pola, ugostivši nekoliko pisaca i putopisaca iz zemlje i regije kao i međunarodnu izložbu “Samit jeftine laserske grafike”. Sljedeće, 2013. godine, festival se tematski oslanjao na fenomen “dalmatinskog galeba” kao socio-kulturološke pojave o čijem se porijeklu i opstanku razgovaralo sa književnicima, sociolozima i povjesničarima. Tijekom 2014. u suradnji s beogradskim projektom “Pesničenjem”, ŠUŠUR! je ugostio petnaestak pjesnika iz regije, Korčule i Beograda. Potom, naredno izdanje Festivala je bilo posvećeno stereotipnim populističkim doživljajem ljetnog, plažnog štiva, kriminalističkim i ljubavnim romanima “ljubićima i krimićima”.

Jubilarno peto izdanje Festivala je preispitivao društveno-politički fenomen “intelektualne migracije i nomadizma” i pratećih uzročno-posljedičnih pojava pod krilaticom “javi se kad stigneš” i “pun kufer”. Cilj nam je bio ispitati pojavu nomadizma u kontekstu umjetnosti, u prvom redu književnosti, te postaviti pitanje leži li porijeklo ove pojave u potrazi za inspiracijom, avanturizmom ili je ipak posljedica nužnosti i egzistencije.


Festival je obilježio svoje šesto izdanje u kolovozu 2017. godine, obrađujući temu uloge uloge pripisane ženskim likovima u modernom književnom kanonu pod krilaticom “među ženama” i “žene stijene”. Općenito preispitivala se prisutnost prisutnost žena u književnosti, a raspravljalo se i o neizbježnim književnim kategorijama: “ženske književnosti” i “ženskog pisma”.
Sedmo izdanje u kolovozu 2018. godine, pod nazivom ČITAJ AKTIVNO!, obrađujući temu uloge aktivistične i društveno angažovane književnosti. Tom prilikom pozvani autori podsjetili su okupljenu publiku na naslijeđe koje je za sobom ostavila ’68. godina, na one vrijednosti koje danas uživamo, a koje su rezultat požrtvovnosti i aktivizma naših prethodnika. Pola stoljeća nakon ove značajne godine, pozvani gosti Festivala govorili su o tome je li moguće pisanjem utjecati na društvo, koje su posljedice kritičkog i transparentnog mišljenja, kao i o samoj odgovornosti autorica i autora da u svom radu adresiraju određene probleme u društvu. 

Nizom različitih programskih aktivnosti Festivala koje su, uz glavni program javnih čitanja i razgovora, uključuje i po koju filmsku projekciju, izložb, a posebno nam je važan radioničarski deo namijenj različitim uzrastima djece. U suradnju s platformom djeca.hr, ŠUŠUR! je u svoj program podjednako uključio lokalnu zajednicu (kao sudionike ili publiku) regionalne autore i internacionalnu publiku, te je tako stvorio široku platformu za razmjenu kulturnog sadržaja.
Svojom otvorenom formom (cjelokupan sadržaj Festivala je besplatan, dostupan svima i ambijentalnog je karaktera) ŠUŠUR! Festival od riči ponudio je inovativan i dvosmjerno komunikativan pristup u plasiranju kulturnog sadržaja na vrhuncu turističke sezone. 

Festival ove godine obilježava svoje osmo izdanje, obrađujući temu književnosti za djecu i mlade.

ŠUŠUR! Festival od riči - ORGANIZIATORKE

Organizatorke su okupljene ispred udruge Kulturne akcije – KULA iz Zagreba koju čine Danka Dimitrijević, Jana Dolečki, Marina Giunio, Nataša Janković i Nevena Janković. Reminiscencija na nastanak ŠUŠUR!-a vraća ih u eskapistička leta i obesnu dokolicu, mladalačku naivnost „kako ćemo, lako ćemo“, ali i želju da Korčuli poklone nešto zauzvrat i ispune naredna leta novim saznanjima, poznanstvima i zanimljivim sadržajima.