ŠUŠUR! 2013

Tema

Godina 2013. godina je pristupanja Republike Hrvatske u Europsku Uniju. Vrijeme će pokazati jesu li hrvatska jurisdikcija i gospodarstvo spremni na ovu činjenicu, a jesu li hrvatski građani spremni na multinacionalnost, kulturni pluralizam i polilingvizam? Istovremeno kad Hrvatska ulazi u Europu, Europljani dolaze na ljetovanje u Hrvatsku. Popularnost “male zemlje za veliki odmor” nezaustavljivo raste i prestiže brojne tradicionalne destinacije. Obje migracije, i ekonomska i geografska, imaju iste preduvjete za uspješnost: toleranciju i dijalog. No, kakva je doista bilanca, tko ima veću korist, i ima li uopće dobitnika u ovoj komunikaciji ili smo svi jednaki na sajmu razmjene iskustava, valuta, riječi i osjećaja? Upravo će na ova pitanja pokušati odgovoriti književnici, glazbenici,umjetnici i sineasti kao ovogodišnji gosti-učesnici festivala ŠUŠUR!.

ŠUŠUR! Festival od riči ove će godine svoj kultuni program posvetiti upravo umjetničkom istraživanju društvenog aspekta turizma, njegovih posljedica na lokalne običaje, vjerovanja, demografsku strukturu, kulturu; te na osobnoj razini utjecaj na prihvaćanje i uvažavanje drugačijeg, otvorenost uma i srca ka novim iskustvima – u specifičnom ambijentalnom okruženju stare gradske jezgre grada Korčule, publici će se predstaviti književnici, putopisci i pjesnici iz regije koji u svojim djelima progovaraju o temi ljetnih ljubavi i društvenom fenomenu galebarstva kao razmjeni kulturnih obrazaca, kao i o drugim specifičnostima života na otoku. Uz priznate i objavljivane autore iz regije, festival će predstaviti i živopisne korčulanske autore i kroničare života koji će kroz svoja zanimljiva svjedočanstva govoriti o bogatstvu kulturnog naslijeđa grada, i kroz zabilježene anegdote pokušati predstaviti neobičan duh i šarm grada Korčule i Dalmacije.

Petodnevni festival ŠUŠUR! 2013 u organizaciji Udruge „Kulturna akcija-KULA“ iz Zagreba sastojao bi se od nekoliko tematski povezanih kulturnih programa i aktivnosti. Osnovnu sadržajnu cjelinu festivala predstavljaju književne večeri tj. pričanje priča i drugi programi vezani uz knjigu i književnost, a popratni programi bi obuhvatili koncerte i muzičke performanse, filmske projekcije, izložbe, likovni program kao i značajan broj detaljno pripremljenih radionica namjenjenih različitim uzrastima (likovna radionica i fotografska radionica). Osnovni koncept festivala naslanja se na kulturno naslijeđe grada Korčule, koje će prožimati svaku od spomenutih programskih cjelina. Poseban značaj programske koncepcije festivala je usmjerenost na lokalnu zajednicu i njenu kulturnu interakciju sa samim posjetiteljima festivala / turistima. Tako će festival ponuditi razne programe kroz koje će se lokalna zajednica moći aktivno uključiti u stvaranje i predstavljanje sadržaja festivala – od samog predstavljanja korčulanskih umjetnika, pisaca i stvaratelja do posebnih dešavanja posvećenih lokalnoj zajednici.

Kako festival „ŠUŠUR!“ u svojoj organizaciji i programskoj koncepciji njeguje vrlo jak regionalan karakter i oslanja se na umjetničke resurse iz većeg broja zemalja u okruženju, ovaj projekt je zamišljen kao otvoreno mjesto kulturne razmjene i komunikacije.

Učesnici

Marija Borovičkić 

Korčulanka, na papiru diplomirana povjesničarka umjetnosti i etnologinja, povremena maslinarka i poljoprivrednica po obiteljskoj liniji, bivša skiperica i turistička vodičica sa iskustvom ali bez dozvole. Marija je već svojom prvom objavljenom pričom osvojila nagradu publike na natječaju “Kratka priča je ženskog roda”. Osim u pustolovnim avanturama ljeti je možete susresti i u korčulanskim poljima koja redovno pohodi ne bi li otkrila neke nove puteve, kamene kućice ili poljska strašila, ili u društvu starih baba i dida čije (intimne-izbaciti) priče (povijesti bolesti-izbaciti) rado sluša i bilježi. Kad ju preleti riječ GALEB ona pomišlja na šlape koje lijeno stružu vrućim asfaltom, na tamne naočale na nosu, na materinog sina i na Mladena Grdovića.

Vlado Bulić

Svojim je djelima uzburkao hrvatsku kulturnu scenu, a ovo će ljeto nadamo se uzburkati i more na ŠUŠUR!-u. Znate li tko je Denis Lalić? Vlado Bulić, rođeni Splićanin, trenutno nastoji progurati Isusovu tjeskobnu godinu (1979.), generator je smislenih tekstova, apsolvent kroatistike i informatologije na Filozofskom fakultetu u Zagrebu, i multitasker: vrlo spretno obavlja najmanje četiri radnje (boćanje uz marendicu, cigarete i pivo). Česta je tema foruma, google ga lako prepozna, a i listanje Cosma vam nudi njegove tekstove. Ponosni je vlasnik niza priznanja: nagrada SC-a za najbolju prvu knjigu; nagrada Jutarnjeg lista za najbolje prozno djelo 2006; kolumna godine 2003. po izboru časopisa PCChip. Objavljivao je u časopisima “Quorum”, “Godine nove”, studentskim novinama “Revolt”, u časopisu “Libra/ Libera”… Tekstovi su mu čitani na Trećem programu Hrvatskog radija, na Radiju 101, a nastupio je i na FAK-u.Svojom “Pušionom” etablirao se kao neprikosnoveni blogger s ex-Yu prostora, a kao scenarist pišući za “Bitange i Princeze”, kojima nas je nasmijavao, i za “Mamuticu”, gdje je uzdrmao publiku. Objavio je sljedeće knjige: “100 komada” (poezija), “Putovanje u srce hrvatskog sna” (roman), “Pušiona” (kolumne) i “Game Over” (scenarij kratkog igranog filma). Nastojite li ga naći u knjižarama, gubite vrijeme – bolje ga potražite u knjižnicama jer su mu izdanja rasprodana. Za muškarce kaže da su jednostavni, “dođeš do njega i kažeš Ajmo do mene”.

Znate li sada tko je Denis Lalić?

Tanja Mravak

Gospođica Mravak nikada nije doživjela “galebarenje”, kako tvrdi, taj je “ugođaj” rezerviran samo za “strankinje”. Ova simpatična Sinjaka bila je sugrađanka Višana i Zagrepčana, a sada je možete sresti u tranzitnoj zoni Split – Sinj. Poput bure, otpuhala je konkurenciju na natječajima: Ekran priče 2005., Prozak 2010., Pričigin 2010., Jutarnji list za najbolje prozno djelo 2010., nagradu Slavić za autorski prvijenac, Društvo hrvatskih književnika 2011., a njenu izuzetnost potvrđuje i priznanje Slobodne Dalmacije za kulturu 2011. Od vrta je još jedino odvaja serija “Breaking Bad”, dok ostale slične distrakcije uspješno drži pod kontrolom. Tanju Mravak ćete osvojiti kvalitetnim humorom, svježinom Tom Sawyer-a, pronicljivošću Hercules Poirot-a, ako već niste Ivan Raos…

I pored predanog rada u Centru za autizam u Splitu, pronašla je vrijeme da objavi dugo očekivanu zbirku priča “Moramo razgovarati”, (Algoritam, Zagreb,2010.) Umjesto “ljubića”, ovog ljeta ŠUŠUR¨! vam preporučuje Tanjinu priču “Spido”.

Marko Pogačar

A u fotofinišu pred treći dan Festivala predstavljamo vam i mladog ali i bezobrazno talentiranog Marka Pogačara:

Blesavi flert,

Titovom jahtom plovi

Skrivena mana.*

*Kratak i jasan kao haiku, ali sa dugom titulom diplomiranog komparatiste književnosti i povjesničara. Živi gdje stigne, kao i njegovi mačci.Pisac je i urednik, a sa svojih 29 godina uredno objavljuje priličnu količinu poezije, proze i eseistike. Nagrade: ima.

Boris Stamenić

A da galebovi i galebarenje ne ostanu samo u domeni literaturne inspiracije već da dobiju i zasluženi “znanstvenjački” tretman, pobrinut će se mladi povjesničar Boris Stamenić….

Diplomirani novinar i znanstveni stručnjak za istočnu Europu, Boris trenutno živi svoje najbolje studentske godine kao doktorand u Berlinu. Ovaj nekadašnji novinarski djelatnik i turistički vodič koji je svojedobno generacije i generacije zagrebačkih maturanata ispratio u svijet, kao savršen ljetni ulet zagovara – smiješak. Kad čuje riječ GALEB on se sjeti mora i svega što uz to ide, ali se plaši da će ova autohtona dalmatinska vrsta ulaskom u EU jato doživjeti znatnije transformacije

Program

ŠUŠUR! Festival od riči

Vrijeme realizacije: 7. – 12. kolovoz 2013

07.08.2013.

Ljetno Kino

21:00 – 22:00 – Projekcija umjetničkog filma „Trapula”, (HRV, 2012.) redatelja Ivana Ramljaka i Marka Škobalja snimljenog na Korčuli
22:00 – 00:00 – Projekcija igranog filma „Lito Vilovito”, (YU, 1967.)

08.08. 2013.

Pjaca ispred crkve Sv. Petra

21:00 – 22:00 – Marija Borovikić – antropologinja, spistaljica
22:00 – 00:00 – Projekcija dokumentarnog filma „Dobrodošli u igrane“, (HRV, 2007.) redatljeke Kristine Kumrić

11.08. 2013.

Pjaca ispred crkve Sv. Petra

21:00 – 21:30 – Tanja Mravak (HR) – spisateljica
21:30 – 22:00 – Vlado Bulić (HR) – pisac

22:30 – 23:00 – Marko Pogačar (HR)- pjesnik

12.08.2013.

Pjaca ispred crkve Sv. Petra

21:00 – 21:30 – Boris Stamenić (HR) politikolog i znanstvenik
21:30 – 22:00 – Dragan Markovina
(HR) historičar

22:30 – 23:00 – Toni Faver (HR)Stip autor i redatelj filma „Lavandermen”

Terasa Trepoce

23:00 – 03:00 – Završna fešta uz DJ nastup DJ Ewoxa (RS)

07. – 11. 08.

Cenatr za kulturu Korčula

17:00 – 19:00Fotografska radionica pod vodstvom Davora Konjikušića

 

I OVE GODINE ŠUŠUR! PONOVNO JAŠE. ZAPRAVO LETI.

Festival za i o književnosti “ŠUŠUR! Festival od riči” upriličit će se drugu godinu zaredom na ulicama i trgovima Starog grada Korčule na istoimenom otoku u srcu ljeta – kolovozu. Najtopliji mjesec odlučili smo ove godine dodatno zagrijati izborom tema o kojima ćemo raspravljati s uglednim spisateljima. Ljetne romanse, uz posebno poglavlje posvećeno galebovima, čuvarima gotovo izumrle umjetnosti zavođenja, bit će predmet rasprava s autorima i tema književnih okršaja.

Tako u ovom dijelu programa najavljujemo nastupe Tanje Mravak, Vlade Bulića, Marije Borovičkić, Marka Pogačara i drugih, a posebna će večer biti posvećena liku i djelu korčulanskog autora Roberta Tomovića. Osim književnika i pjesnika, u raspravama o jubavima u letu pridružit će nam se i povjesničari Dragan Markovina i Boris Stamenić, a svoje su sudjelovanje najavili i autori popularnog stripa “Lavanderman”.

Tijekom opuštenih ćakula s mulitmedijalnim umjetnicima u sitne noćne sate istražit ćemo na koji način se umjetnost odnosi prema ljetnim ljubavima, je li i na koji način zabilježen fenomen galeba, je li on specifikum jadranskog priobalja te ima li ikakve šanse za opstanak u EU. Tako ćemo u filmskom programu ugostiti filmove “Dobrodošli u Igrane” Kristine Kumrić i “Lito Vilovito”, jugoslavenski kino klasik iz 1964., a posebno će prikazivanje doživjeti i kratki film “Trapula” autorskog dvojca Ivan Ramljak / Marko Škobalj.

Za one koji s otoka žele odnijeti uspomene a ne samo suvenire, organizirali smo i dvije radionice: fotoradionica pod paskom Davora Konjikušića bavit će se ljetnom foto-memorabilijom, a radionica “Ričolov” će kroz riječi i sliku vrlo aktivno uključiti učesnike u razotkrivanje samog grada Korčule.


Festival organizira zagrebačka udruga kulturne akcije „KULA” u partnerstvu sa Gradskom knjižnicom „Ivan Vidali” iz Korčule, Centrom za kulturu Korčula, gradskim muzejom Korčula i gradom Korčula. Svi će se programi odvijati na otvorenom, u uličicama i na trgovima stare gradske jezgre, i u potpunosti su besplatni.

Pridružite nam se od 7.-12. kolovoza u štradama i na pjacama Staroga grada i poslušajte što o ljetu, ljubavi i galebovima imaju za reći majstori od riči i slike!

ŠUŠUR! Festival od riči 2013 realiziran je u partnerstvu sa Gradom Korčula, Centrom za kulturu Korčula, Gradskom knjižnicom “Ivan Vidali” iz Korčule i Gradskim muzejom Korčula.