ŠUŠUR! 2014

Tema

Rezervirali ste aktivni odmor, ali dosta Vam je kupanja, bicikliranja, ronjenja, surfanja i pješačenja? Mi Vam nudimo alternativu – probajte “Pesničenje”! Samo za Vas, u srcu Korčule, “ŠUŠUR! Festival od riči” predstavlja i u goste poziva jedinstven koncept aktivnog treninga poezije – “Pesničenje”. Dođite na taracu Trepoce i poslušajte stihove koje će samo u ponedjeljak, 11. kolovoza izgovarati njihovi autori.

Prilika je to da pjesnikinje i pjesnici, u apsolutnoj kategoriji, slobodnim stilom, odmjere svoje stvaralačke mišiće, predstave postignute rezultate i demonstriraju snagu i fleksibilnost. Sudionici će se mikrofona laćati po principu kružnog treninga, u dvije serije. Svoje pjesničke potencijale predstavit će poznati regionalni i lokalni, kor čulanski autori. Za Vas treniraju i svoje radove naglas čitaju: Ružica Dević, Irena Delonga Nešić, Olja Savičević Ivančević, Marko Pogačar, Marko Tomaš, Ivan Velisavljević, Višnja Janošević, Bojan Marković, Aleksandar Nikolić, Marko Aksentijević, Tamara Bijelić, Jelena Vidović, Darinka Krstulović, Tugomir Matić i drugi pjesnici namjernici.

Dođite i aktivno podržite ovaj jedinstveni umjetnički performans, pljeskom ojačajte lokalne kapacitete i nabildajte svoje sive stanice. Posebna disciplina, “pjesnik namjernik”, poslije svake runde, otvorena je za sve one koji bi svoje stihove pustili u svijet. Dobnih i rodnih ograničenja nema, sudjelovanje je neprocjenjivo, slušanje besplatno, prethodna rezervacija nije potrebna, a od opreme potrebno je samo – uho. Kontraindikacije nepoznate, ozljede su vrlo rijetke, duhovni razvoj učestao. Po završetku pjesničkog okršaja, program će se nastaviti uz nastup DJ dua Ewox i Tamarinsky koji će zabavljati okupljene do sitnih jutarnjih sati.

P(j)esničenje“ je trening aktivne poezije začet 2008. godine u Beogradu kao pokušaj da se pjesništvo približi publici otvorenijim i neformalnijim pristupom koji svima daje mogućnost da se izraze na sceni: pjesnicama i pjesnicima, novima i davnima, početnicima i slavnima, miljenicama i odmetnicima, divljakušama i prijestupnicima, osjetljivim i prevrtljivim, vrijednim i posustalim, ali svakako neodustalim! Kao putujući festival, P(j)esničenje je do sada predstavilo 1000 pjesnika u preko 20 gradova širom regije. Odlikuje se neposrednošću i brojnom posjećenošću, potiče predstavljanje novih autora i afirmiranje nekonvencionalnih vidova pjesničke prezentacije odskačući svojom dinamikom i šarolikom publikom od konzervativnih čitanja poezije.

ŠUŠUR! Festival od riči“ već treće ljeto, globalnim klimatskim i ekonomskim promjenama usprkos, donosi večernje književno i glazbeno osvježenje te promovira lokalne autore na autentičnoj i autohtonoj pozornici starog grada Korčule. Šušur! podsjeća na važnost kreativnosti u životu svakog pojedinca- Korčulanina i posjetitelja, gradeći platformu za slobodnu razmjenu iskustava i poznanstava na regionalnom nivou.

Učesnici

Tugomir Matić (1957., Zagreb)

Veliki dio života proživio je u Sarajevu gdje je i počeo objavljivati u književnoj periodici.Do danas je objavio zbirke poezije:Ponoćka u Sarajevu,Između neba i zemlje,Vrijeme šutnje,Kartolina i Obrati pažnju na detalje. Prije samo par dana sarajevski Buybook mu je objavio knjigu proze Sarajevsko pivo i skandinavske noći. Život živi u Račišću, na kraju puta, ali u centru svijeta.

Ružica Dević (1979., Beograd)

Živi u Beogradu. Diplomirala filozofiju i kao pravi filozof voli da svaštari. Poeziju počela da piše inspirisana Pesničenjem. Ima mnogo hobija i ne skida se sa bicikla, čak toliko da je zaboravila da hoda. Izdala je jednu knjižicu poezije “Devojke skinite brushaltere” u ediciji Pesničenje, a u poslednjevremenajviše piše poeziju o svemiru.Možete je čitati na http://gingeryrose.blogspot.com/ gde objavljuje i svoje naivno futurističke paint crteže. 

Irena Delonga Nešić (1984., Sinj)

Dobitnica Gorana za mlade pjesnike 2010.Već četiri godine, svakog utorka, moderira večeri poezije Rječilište. Pišesvemanje, ali sve više pomaže drugima pisati bolje. Vodi radionice kreativnog pisanja u Splitu, Sinju i Solinu. Sretna zbog svega što joj je poezija donijela u životu, a najdraže joj je kad je negdje odvede, kao sad na Šušur! 

Bojan Marković (1985., Užice)

Živi u Beogradu. Ide u srednju školu svakidan, a nije đak.Objavio je pjesničku knjigu Riba koja je progutala svet (2013). Uređuje ciklus razgovora Nova poezija u okviru književnog programa Doma kulture Studentski grad, u Beogradu. Piše eseje. S nekoliko prijatelja je u bendu Prosuti Iznutra. Našao prelijepu dalmatinku Ljiljanu od Marendića i zato ljubi Dalmaciju svaki dan. Preselit će se na Korčulu. 

Marko Aksentijević (1984., Beograd)

Mlad i perspektivan menadžer, ali u poeziji: Nesuđeni otpravnik vlakova u Zmajevu, revolucionar u pokušaju, za potrebe festivala koji obezbejđuje ljetovanje – pjesnik. Ako ga sretnete, pridružite mu se.

Jelena Vidović, (1949., Blato, Korčula)

Živi u gradu Korčuli. Objavila zbirke Rutvica, Rosulica, a priređivač je rukopisa Ribarenja/Suvremena poezija Korčule i Pelješca. Vodeći se maximom ‚‚Jezik se u poeziji zabavlja“ rado učestvuje u P(j)esničenju.

Tamara Bijelić (1985., Beograd)

Rođena na isti dan kad i jedna velika žena kojoj se divi – Gertrude Štajn. Krišom piše pesme još od ranih tinejdžerskih dana, iako je sasvim nedavno odlučila da sa tim svojim nastranim hobijem izađe iz ormana. U principu je tragikomično zaljubljena u teatar kojim se najviše i bavi, kad god se za to otškrinu neka vrata.Trudi se da doktorira na temu žena koje pišu, ako se potrudi da o njima piše još malo, uskoro će imati veliki razlog da slavi!

Darinka Šain Krstulović (1940. svjetionik Jadrija kraj Šibenika)

Najveći dio života živi na otoku Korčuli… Školovala se u Korčuli, osnovna škola, pa gimnazija, a potom se otisnula u svet: studirala u Zagrebu i Leedsu. Izdala zbirke poezije Trajanje, Ogrlica, Srce na dlanu i Molitvenik moje mater. Uglavnom piše na lokalnom govoru Grada Korčule. Izdala jei knjigu proze Korčulanska pisma, a u priprema i novu zbirku Poštenje je za budale. Živi i piše u Korčuli.

Višnja Janošević (1970.,Beograd)

Uči decu i odrasle ljude da pričaju, a i pišu, na japanskom. U slobodno vreme radi svašta. Rado se igra rečima i slikama. Objavila je knjige pesama: San u vrućojsobi i Horor za decu, i pesmu poster Haljine. Voli visoke zgrade i da je mnogo vruć.

Aleksandar Nikolić (1966)

Čita, prodaje, izdaje knjige. Bio je aktivan član umetničko društvene grupe R.I.Z.O.S.(Razmišljanje Ili Zdravlje Odlučite Sami) i u okviru delovanja grupe izuzetno doprineo razvoju usmene književnosti. Još uvek je živ i obično se može videti u knjižari Beopolis.

Ivan Velisavljević (1982., Šabac)

BA Beograd, MA Zagreb. Deda po majci bio mornar pa se umalo nije oženio na Korčuli, u selu Blatu, izvesnom Katicom Favro: tako je Velisavljević zamalo s mora, a zasigurno smor. Sebe vidi kao pesnika, mada niko ne želi da mu za tu glumu ludila uplati novce. Vide ga kao naučnika, filmskog kritičara, prvaka invalidske misli. Objavio dve zbirke pesama, “Kan” i “Antologija: pesnici/heteronimi” sa Milanom Lukićem (edicija Pesničenje).

Daniela Tedeschi (1981., Dubrovnik)

Je od Didovića. Mlada korčulanka, Mama Petra i Laure je pjesnikinja u ‘’ormaru’’ koja na ŠUŠURu ima svoj debut.

Marko Pogačar (1984., Split)

Objavio osam pjesničkih, esejističkih i proznih knjiga. Mijenjao bi motiku za mačka.

Marko Tomaš (1978.)

Ne shvata se nimalo ozbiljno, ali ne umije pisati vlastite biografije. Piše i objavljuje raznorodne tekstove u raznoraznim tiskanim i elektronickim medijima. Mimo toga mrsko mu je pisati više o sebi. Nazovite ga ili pronadjite pa neka vam ispriča. Za razliku od Poge, preferira pse, ali mace su mu drage.

Marina Katinić

Je diplomirala hrvatski jezik i književnost te filozofiju, studirala duhovnost i gregorijansko pjevanje. Godinu dana živjela na Korčuli i 2013. objavila pjesnički prvijenac “Kriptopis bijelog u procijepu zemlje”. Priprema novu zbirku “Dajte riječ ptici”. Trenutno živi i radi u Luksemburgu.

Program

Nedjelja, 10.08.2014.
11:00 – 14:00h

Gradska plaža “Banje”
Radionica “Kad porastem bitću velik” sa Dankom Dimitrijević

!!!!!!! PAŽNJA, PAŽNJA!!!!!!!
Pjesnik, boksač ili beduin? 
Ko se pjesniči, a ko pjesniči? 
Na radionici kreativnog izražavanja Kad narastem biću veeeeliki… djevojčice i dečki uzrasta do 8 godina mogu se naoružati alatima profesije koja im se učini najdražom. 
U nedjelju, 10. 08. u 11:00 h, na gradskoj plaži Banje radionica maškara /bojanje tijela eko bojama/ provest će mlade učesnike kroz raznolike teme, od športa do poezije. Vođeni akademskom slikaricom Dankom Dimitrijević djeca će participirati u kreiranju novih identiteta.

Ponedeljak, 11. 08. 2014.
21:00 – 00:00h
Treaca Trepoce
Korčula

P(j)esničenje

00:00 – 03:00h
Treaca Trepoce
Završna fešta uz DJ duo Ewox i Tamarinsky

ŠUŠUR! Festival od riči 2014 realiziran jeu  partnerstvu sa Gradom Korčula, Centrom za kulturu Korčula, Turističko zajednicom grada Korčule i BLOCKFREI udrugom iz Beča.  
 
Sponzorska podrška Lasta d.o.o. i Proto.d.o.o.