ŠUŠUR! ZIMA 2013

Tema

Šušur!, festival od riči koji već dvije godine veseli Korčulane i sve ljude dobre volje 30. prosinca 2013. predstavljen je beogradskoj publici u svom zimskom izdanju. Organizatorice iz Srbije i Hrvatske dovele su ovu ljetnu manifestaciju posvećenu književnosti i umjetnosti u Kulturni centar Grad te su u sklopu gastronomsko-kulturnog programa „delikatesni ponedeljak“ ugostile nagrađivane autore Igora Štiksa, Marka Pogačara I Srećka Horvata. Promocija najnovijeg Pogačarevog djela Jugoton gori!, zbirke eseja o glazbi koja je obilježila odrastanje jedne generacije, bila je izvanredna prilika za okupljanje trojice autora koje uz pisanje povezuje i aktivizam. Oni su, sportskim rječnikom, ubrzo nakon početka moderiranog razgovora, preuzeli inicijativu na sredini terena, ubrzali tempo te su do kraja nastupa ljubitelji lijepe riječi i britkog humora mogli svjedočiti dinamičnom verbalnom driblingu trojice književnika.

Dok se KC GRAD-om širila aroma dalmatinske pašticade pomiješane sa nagovještajem tradicionalnog korčulanskog deserta – klašunima, pred beogradskom publikom susrela su se trojica kolega i prijatelja, koji su u manje formalnom izdanju razgovarali o temama koje prožimaju njihove svakodnevnice, književnost, nomadizam, ljubav, aktivizam i svakako glazba.

Sadržaj događanja privukao je izuzetno veliki broj posjetitelja različitih generacija, koji su, uz preko 300 podijeljenih porcija dalmatinske pašticade i korčulanskih klašuna, te zvuke iz laboratorija DJ Ewox & Tamarinsky, na najbolji način mogli doživjeti Šušur, iskusivši ga iz prve ruke. Kako saznajemo, mnogi zaintrigirani posjetitelji će autentični dojam potražiti idućeg ljeta, u kolovozu na korčulanskim ulicama i trgovima.

Učesnici

Marko Pogačar (Split, 1984.)

Pesnik, esejista, muzičar i aktivista će predstaviti nedavno objavljeni muzički dnevnik o jugoslovenskim rock pesmamaJugoton gori!“. Tekstovi su nastajali u nedeljnoj ritmu kolumni na portalu Booksa.hr tokom 2012. godine. (U dnevniku su zastupljeni bendovi i izvođači kao što su Haustor, Film, Azra, Partibrejkers, EKV, Majke, Disciplina Kičme, Zabranjeno pušenje, Darko Rundek, KUD Idijoti, Električni orgazam, Via Ofenziva, Luna, Idoli, Buldožer, Let 3, Supernaut, Vještice, Laibach, Dobri Isak, Satan Panonski, Fakofbolan, Obojeni program, Boye i dr.)

Igor Štiks (Sarajevo, 1977.)

Pisac je i znanstveni suradnik Sveučilišta u Edinburgu. Objavio je dva nagrađivana romana, “Dvorac u Romagni” (2000.) i “Elijahova stolica” (2006.), koja su do danas prevedena na petnaest jezika. U beogradskom Jugoslovenskom dramskom pozorištu predstava “Elijahova stolica”, u režiji Borisa Liješevića, osvojila je Grand Prix BITEF-a 2011. Liješević je 2015. na scenu Sarajevskog ratnog teatra postavio njegov prvi dramski tekst “Brašno u venama”, koji na međunarodnom festivalu MESS i na Festivalu kazališta BiH dobiva nagradu za najbolji tekst. Londonski Bloomsbury iste mu je godine objavio studiju “Nations and Citizens in Yugoslavia and the Post-Yugoslav States: One Hundred Years of Citizenship”. S Jo Shaw uredio je zbornike “Citizenship after Yugoslavia” (Routledge, 2012.) i “Citizenship Rights” (Ashgate, 2013.). Sa Srećkom Horvatom objavio je esej “Pravo na pobunu” (Fraktura, 2010.) i uredio zbornik “Dobro došli u pustinju postsocijalizma” (englesko izdanje Verso, 2015.; Fraktura, 2015.). Objavio je i knjiga pjesama “Povijest poplave” (Frakture, 2008.). Za svoj književni i javni rad dobio je francusko odlikovanje Vitez umjetnosti i književnosti.

Srećko Horvat (Osijek, 1983.)

Dosad je objavio desetak knjiga prevedenih na više od petnaest jezika. Među njegovim se posljednjim knjigama izdvaja ‘What Does Europe Want?’ (Columbia University Press, 2014.), u koautorstvu sa Slavojem Žižekom. Među njegovim ranijim djelima ističu se ‘Diskurs terorizma’, ‘Protiv političke korektnosti’ i ‘Totalitarizam danas’. Jedan je od osnivača pokreta DiEM25 s bivšim grčkim ministrom financija Janisom Varufakisom, a prethodno je kao programski direktor obilježio Subversive Festival u Zagrebu. Redovito objavljuje u vodećim svjetskim medijima kao što su The Guardian, Al Jazeera i New York Times. Fraktura je dosad objavila još dva njegova naslova, napisana u koautorstvu s Igorom Štiksom, ‘Pravo na pobunu’ (2010.) i ‘Dobrodošli u pustinju postsocijalizma’ (2015.), a ‘Radikalnost ljubavi’ mu je najnovija knjiga, prethodno objavljena na engleskom jeziku u Velikoj Britaniji. Horvat je proteklih nekoliko godina proveo putujući Europom te je autentičan svjedok vremena s perspektivom mnogo širom od one uobičajene u Hrvatskoj.

Delikatesni ŠUŠUR! realiziran je u partnerstvu sa Kulturnim centrom GRAD i BLOCKFREI udrugom iz Beča.